By Kristian_5ojv1hj7 on 16th March

Alla är vi i behov av en hundburar om vi är blivande hundägare. Den tjänar så många olika syften utöver att för säkerhetens skull stänga in hunden. Tvärtom ska ens hund känna sig trygg och säker i sin bur, vare sig det handlar om transport eller bara att ha en plats att sova på. Om man vill att ens hund ska bli van vid transport i bil är det alltid en god idé att först vänja hunden vid buren i hemmet. Det är inte helt ovanligt att skippa korgen och istället låta hunden vila och sova i buren under natten. Självfallet ska den inte ligga rätt på galler golvet, men att lägga in en mysig filt eller ett liknande underlag gör susen.

animal-dog-pet-sad

Förutom filten finns det vissa som väljer att lägga in favoritleksaken i buren så att hunden verkligen kan känna sig som hemma när mörkret börjar falla. Tänk på att du aldrig under några omständigheter ska låsa in hunden i buren så att den inte kan ta sig ut. Detta är inte endast elakt mot hunden, men kan få den att känna sig så obekväm och rädd att den inte vill återgå till buren igen.

 

Att vänja hunden vid sin hundbur

 

Vad ska man då göra om hunden inte vill gå in i buren? Det är inte alltid enkelt – och verkligen inte det bästa – att försöka att fysiskt trycka in hunden i buren. Istället bör man börja med att öppna alla burens dörrar om den har fler än en. På så sätt känner sig hunden inte instängd när den går in i buren. Därefter ska du tänka på att inte ha en filt eller dylikt över buren. Många tror att hunden anser det vara mer mysigt om filten är på, men till en början kan den som sagt känna sig instängd.

 

När detta väl är avklarat ska man visa för sin hund att buren inte är någonting att vara rädd för. Man kan här använda sig av två olika metoder eller kombinera dem båda. Man vet säkert vid det här laget om hunden svarar bäst på ett speciellt hundgodis eller om hunden är mer intresserad av leksaker. Om det är det förstnämnda lägger man ut ett litet spår av godis på golvet som slutar inne i buren. Därinne är godishögen lite större för att hunden ska lära sig att associera buren med en positiv upplevelse.

 

Att få hunden att stanna kvar i hundburen

 

Självfallet tar ju godiset slut efter ett tag och då kanske hunden inte anser att buren är särskilt rolig längre. Det är där man kan börja introducera leksaker. Visa hunden att det är roligt att ligga och tugga på leksaken inne i hundburen, men kom alltid ihåg att inte tvinga den att stanna kvar därinne. Låt som sagt burdörrarna vara öppna så att hunden alltid vet att denne har ett val. Buren ska aldrig vara ett fängelse, utan en plats för hunden att koppla av och känna sig trygg. I slutändan är hundens trivsel det allra viktigaste.