By Kristian_5ojv1hj7 on 8th May

En bra och effektiv diskmaskin är ett måste i ett välfungerande hem. Med hjälp av en ordentlig diskmaskin kan man spara massor av tid. Tid som man istället kan använda på sådant man faktiskt tycker är roligt.

Men vilken diskmaskin ska man välja egentligen? Vilken diskmaskin du ska välja beror helt på hur ditt hem och din familj ser ut.

Kapacitet

Det allra första man bör tänka på är hur många det är som bor i hemmet. Försök att räkna ut hur stor er diskmaskin behöver vara för att den ska kunna klara av all er disk. Har du en större familj kommer det såklart att krävas en större diskmaskin. Bor du ensam eller med få andra, kan det vara bäst att gå efter små diskmaskiner.

När man talar om diskmaskiners kapacitet brukar man ofta prata om så kallade kuvert. Ett standardkuvert består av en tallrik, en sopptallrik, en assiett, en kopp med fat, ett glas samt en uppsättning bestick. Man använder sig av kuvert för att kunna räkna ut hur stor diskmaskinen behöver vara.

 

För en till två personer räcker det med plats för två till sex kuvert. Har du en familj med två till tre personer, behövs en maskin med plats till ca nio kuvert. Har du en större familj behövs en maskin med i alla fall tolv till femton kuvert.

 

Olika typer

Det finns olika typer av diskmaskiner att välja mellan. Såklart varierar de allra flesta i storlek och kapacitet, men de kan även skilja sig en del på andra sätt. En diskmaskin kan installeras på flera olika sätt, lite beroende på vad man är ute efter. Några exempel på typer är underbyggda diskmaskiner, bänkdiskmaskiner och integrerade diskmaskiner.

Underbyggd

En underbyggd diskmaskin är den allra vanligaste typen av diskmaskiner. Du hittar den i de allra flesta hem. En underbyggd diskmaskin placeras helt enkelt under din diskbänk. Denna typ av diskmaskin kommer inte med någon panel på ovansidan. Det har den däremot på framsidan, som oftast enfärgad eller rostfri. Då den är så vanlig, finns den i många olika storlekar och prisklasser.

Bänkdiskmaskin

Bänkdiskmaskiner passar bäst i hem som inte har så mycket plats. Denna diskmaskin placeras ovanpå din diskbänk istället för under, som med en underbyggd diskmaskin. Det är en relativt liten typ av diskmaskin, vilket innebär att kapaciteten blir lägre än för en normalstor diskmaskin. Har du dock ont om plats, är det helt klart ett bra alternativ för dig.

 

Integrerad

Integrerade diskmaskiner är mycket mer diskreta än de andra typerna av diskmaskiner. De passar dig som gärna vill att ditt kök ska ge en känsla av ordning och reda. Det som skiljer en integrerad diskmaskin från en normal diskmaskin är först och främst frontpanelen. Frontpanelen kan fås i en mängd olika färger och material, så att du kan matcha den med resten av ditt kök. Detta gör att din diskmaskin i stort sett blir osynlig, då den smälter in med allt annat.